Күзде жұқпалы ауруларды жұқтыру қаупі артады, соның салдарынан ағзада қабыну процестері белсендіріледі. Бұл асқазан-ішек жолдарының созылмалы ауруларының асқынуына әкеп соқтырады, соның ішінде гастрит және тітіркенген ішек синдромы. Бұл туралы гастроэнтеролог Екатерина Кашух айтты.
Жұқпалы аурулардан басқа, күзде адамдардың денсаулығына ауа райының өзгеруі, сондай-ақ демалыс маусымынан кейін оқуға және жұмысқа бейімделу жағдайында стрестің жоғарылауы әсер етеді.
«Өз кезегінде стресс пен депрессия тітіркенген ішек синдромының белгілерінің жоғарылауына ықпал етеді. Асқазан-ішек жолдарының жағдайына маусымнан маусымға өзгеретін тамақтану әдеттері де әсер етуі мүмкін», – деп ескертті Екатерина Кашух.
Суық ауа райы басталған кезде адамдар ыстық және майлы тағамдарды, соның ішінде сорпаны жиі іше бастайды, ал жеңіл тағамдар, тағамдар, салаттар, көкөністер мен жемістер азаяды. Бұл асқазан-ішек жолдары мен метаболизмге теріс әсер етеді.
Денсаулыққа әсер етуі мүмкін тағы бір фактор – жаяу серуендеуден бас тарту, өйткені күз басталғанда адамдар негізінен көлікпен жүреді. Осыған байланысты гастроэнтерологтың айтуынша, ішек моторикасы нашарлайды, іш қату басталады.
Ал асқазан жарасына келсек, күзде бұл ауру асқынады деген пікір қате пікір, өйткені ол жылдың осы уақытында қыста немесе көктемде аз асқынады.