Кәдімгі пияздың көптеген пайдалы қасиеттері бар, дейді Түркия ғалымдары.
Сондай-ақ, пияз холестеринді төмендетеді, бұл жүрек-қан тамырлары ауруларының пайда болу қаупін азайтады және жүрек денсаулығын қамтамасыз етеді. Сонымен қатар, бұл көкөністі жеу ас қорытуды жақсартады.
“Сонымен қатар, бұл өнім ішекте “пайдалы бактериялардың” пайда болуына ықпал етеді, бұл ас қорыту процесіне оң әсер етеді”, — деп түсіндіреді басылым.
Құрамындағы 25 түрлі антиоксиданттардың арқасында пияз дене жасушаларының зақымдануын болдырмау сияқты пайдалы қасиетке ие.
Аузындағы зиянды бактерияларды өлтіру арқылы көкөніс ауыз қуысының гигиенасын табиғи түрде қамтамасыз етеді.
“Оның микробқа қарсы қасиеттері тістерді нығайтуға көмектеседі. Пияздың құрамында “кверцетин” бар — катарактамен күресетін және көзге өте пайдалы зат”, — деп жазады Миллиет.
Мақала авторы атап өткендей, зерттеулер пияздың ұйқы сапасын жақсарту қабілетін анықтады.
“Пияздың құрамында ішек денсаулығын сақтайтын және сонымен бірге стрессті жеңілдететін талшықтар бар”, – дейді ол.
Жоғарыда аталған пайдалы қасиеттерден басқа, бұл көкөніс жас ұлғаюына байланысты өзгерістермен күресуге көмектеседі.