Германияның солтүстігінде шебер ағаш ұстасы тұрады. Бір қызығы, ол қазақтың әйгілі ұлттық аспабы – домбыраны жасайды.
Готманн мырза қос ішекті аспапты дайындауға Альпінің шүйгін шабындықтарында, Африка саванналарында, оңтүстікамерикалық джунглиінде өсетін экзотикалық ағаштарды пайдаланады деп хабарлады Хабар-24.
«Бастысы, ағашты дұрыс таңдау қажет», – дейді ол. Аспап жасауда тек экзотикалық ағаштарды пайдаланатынын айтып қалды. Домбыраның күмбірлеген үні мінсіз шығуы үшін ағаштың түр-түрін қолданып көрген.
Владимир Готман, домбыра жасау шебері:
– Домбыраның мойнын қарағайдан, қақпағын шыршадан, ал шанағын нәзік сүректен жасаймын. Ал мынау тәжірибеден өтіп жатқан зәйтүн ағашы. Бұған дейін падук деген африкалық ағаштан домбыра жасаған болатынмын. Мына әдемі тал зебрано деп аталады. Бұдан ала домбыра шығады. Әлемде экзотикалық ағаштан домбыра жасайтын адам жалғыз мен шығармын. Ал мына жаңа домбырам күлгін-қызғылт түсті болмақ, ол оңтүстікамерикалық амарант деген ағаштан дайындалды.
Бірнеше жылдан кейін Владимир сүйікті ісімен қайта шұғылдана бастады. Қазір ұста арнайы шеберхана ашты.
Владимир Готман, домбыра жасау шебері:
– Домбыра жасау ісі – менің сүйікті ісім. Бұдан мен рахат сезімге бөленемін. Аспап жасап отырып мен Қазақстанды, шеберханамды, өзім бірге жұмыс істеген қазақ достарымды есіме аламын. Ол бір бақытты кездер еді!
Мен Қазақстанды қатты сағынып жүрмін. Домбыра жасап отырғанда, туған жеріме қайта оралғандай күй кешемін. Қазақстан – менің алғашқы Отаным, қазақтарды сағынамын, мен оларды жақсы көремін!
Шеберхананың жоғары қабатында жұмыс қызу. Ол түн ортасына дейін тынымсыз еңбек етеді. Шебер өмірімнің бақытты сәттерін еске алу үшін бос уақытын осы шеберханада өткізеді.
Владимир Готман, домбыра жасау шебері:
– Негізгі жұмысым бар болғандықтан, домбыра жасауға шамамен бір айдай уақыт кетеді. Домбыра дайын болып, оның дыбысын тексеру сәтінен ләззат аламын. Бұл мен үшін керемет сәт!
Германиядағы этникалық немістердің көбі Қазақстаннан келгендер. Тарихи отанына оралған немістер әлі күнге дейін қазақтың салт-дәстүрін, мәдениетін құрметтейді. Мереке күндері ет асып, бауырсақ пісіру әдетінен жаңылған емес. Ал дастархан басында домбыра шертіп, ән айту – қалыптасқан дәстүр.