Нұр-Сұлтан
Қазір
12
Ертең
20
USD
448
-1.49
EUR
478
-0.38
RUB
4.76
0.00

Карантин кезінде ішімдік өндірісі күрт артқан

620
сурет: manitoumessenger.com

Ресми мәліметтер бойынша, 2020 жылдың сәуірінде Қазақстанда этил спиртін өндіру көлемі 1 млн 987 мың литрді құрады. Бұл желтоқсан айынан бастап 2018 (сонда 2,1 млн болды) ең жоғары көрсеткіш. Наурызбен салыстырғанда өндіріс көлемі екі есеге, 2019 жылдың сәуірімен салыстырғанда 54%- ға өсті.

Биылғы көрсеткіш осы жыл мезгілі үшін мүлдем тән емес: Қазақстанда сәуір айында мұндай көп спирт кем дегенде 8 жылдан бері  айдалған жоқ

2016-2019 жылдары орташа айлық көрсеткіш 1,47 млн тоннаны құрады.

Алкоголді ішімдіктерді шығару артқандықтан спирт өндірісінің өскен. 2020 жылдың сәуір айында бір жыл бұрынғы жағдаймен салыстырғанда 630 мың литр арақ артық өндірілді. Наурыз айында да шамамен осындай өсім (605 мың литр) байқалған.

Негізінде сәуір айында, карантин кезінде қазақстандық кәсіпорындар конвейерден 2,2 млн литр арақ шығарған. Соңғы рет осындай жоғары көлем 2019 жылдың наурыз айында болған еді (2,5 млн-ға жуық).

Коньяк өндірісі де артты. Бір айда 1 млн 073,8 мың литр шығарылды. Бұл сондай-ақ 2019 жылдың наурыз және сәуір айларындағы көрсеткіштен жоғары. Алайда айырмашылық үлкен емес-тиісінше 12,3 және 2,1%.

Үшінші ай қатарынан темекі өнімдерінің өндірісі де өсіп келеді. Қаңтар айында республикада 520 млн-ға жуық темекі, папирос, сигар және басқа да ұқсас өнімдер өндірілді. Сәуірде 1,47 млрд бірлікке жеткен. Осылайша, өндірістің айлық өсімі 22% құрады. 2019 жылғы сәуір айымен салыстырғанда өсім 9,3% құрады.

Сыра дағдарысы

Карантин жағдайында басқа да алкоголі төмен сусындарды өндірушілер өндіріс  көлемін қысқартты.

Кафелер, мейрамханалар және өзге де көңіл көтеру орындарының жұмыс істемеуі сыраға деген сұранысты төмендетті

Өндіріс мәліметтеріне қарағанда, үй жағдайында сыра ішу оның орнын толтыра алмаған.

Статистика комитетінің мәліметі бойынша, сәуір айында республикада 47,8 млн литр сыра бар. 2019 жылғы сәуірде көрсеткіш 61 млн. асып түсті. Және бұл 2016 жылдың желтоқсанынан бастап ең төменгі көрсеткіш.

Қазақстанда «банкеттік» сусындар да азырақ шығарыла бастады.

  • Табиғи шараптың көлемі 3,64 млн литрді құрады. Бұл өткен жылмен салыстырғанда 40%-ға аз
  • Бір жыл ішінде көбікті шарап өндірісі 96,8 мың литрді құрап, үштен бірге қысқарды. Наурызбен салыстырғанда көлемі 2,3 есеге төмендеді
  • Ликерлер мен өзге де алкоголь ішімдіктерінің өндірісі 68,8 мың литр құрады. Бұл соңғы 8 жыл ішінде сәуір айында тіркелген ең төменгі көрсеткіш. Бір жыл ішінде көлемі 34%-ке төмендеді.

Бір қызығы, алкогольсіз сусындардың да өндіріс көлемі қысқарған. 2019 жылдың сәуір айында  165,4 млн литр, бір жылдан кейінгі көрсеткіш бір жарым есе аз болды. Сонымен қатар, 2015 жылдан бастап наурыз айындағы көрсеткіштер сәуір айына қарағанда жоғары болды – көктемнің алғашқы айында өндіріс көлемі 157,4 млн литрді құрады.

Серіктестер жаңалықтары
© «365 Info», 2014–2024 info@365info.kz, +7 (727) 350-61-36
050013, ҚР, Алматы қ., «Керемет» ықшамауданы, 7 үй, 39 корпус, 472 кеңсе
Қате байқасаңыз, оны белгілеп Ctrl+Enter басыңыз