Нұр-Сұлтан
Қазір
-3
Ертең
6
USD
427
+0.53
EUR
494
-0.45
RUB
6.05
-0.09

Денсаулық министрлігі майдың құрамында қауіпті зат бар екенін хабарлады

Техникалық регламент бойынша аталған заттың мөлшері майдың жалпы құрамынан 2 проценттен аспауы тиіс.

Дүниежүзілік денсаулық сақтау ұйымы трансмайларды тұтыну жүрек-қан тамыры ауруларына, абдоминалды семіздікке, диабетке, Альцгеймер ауруына, өкпе обырына, репродуктивтік функциялардың бұзылуына, өт-тас ауруларына алып келетінін ескертеді.

Трансмайлар қайта өңделген тамақ өнімдерінде, маргариндер және бутерброд қоспаларында, қуырылған тағамда, фастфуд және пісірілген нанда, сондай-ақ пиццалар, чипсілер, печеньелер, фри картобы, тауық етінен нагетстер және басқа да өнімдерде болады.

Бүгінде көптеген елдерде трансмайларды пайдалануға тыйым салынған. Мәселен, Швейцария, Австрия, Исландия, Венгрия, Норвегия, Швеция, Данияда өнеркәсіптік трансмайлар құрамының жоғарғы шегін 100 грамм майға 2 грамм, яғни жиынтық майдың 2 проценті деңгейінде белгіленген.

Биылдан бастап ондай көрсеткіш Қазақстанда, сондай-ақ Еуразиялық экономикалық одаққа мүше мемлекеттерде де белгіленді.

«2018 жылдың 1-қаңтарынан кейін дайындалған, таңбалауында май қышқылдары трансизомерлерінің құрамы туралы ақпараты жоқ немесе олардың үлесі белгіленген нормативтен (2 пайыздан) асатын өнімді сатып алған жағдайда тұтынушы Қоғамдық денсаулық сақтау комитетінің аумақтық органына жүгіне алады. Техникалық регламенттер талаптарын бұзғаны, соның ішінде сәйкес келмейтін өнімді шығарғаны үшін кәсіпкерлік субъектілеріне 40-тан 200-ге дейін айлық есептік көрсеткіш көлемінде айыппұл салу көзделген», – делінген комитеттің ресми хабарламасында.

Серіктестер жаңалықтары
Көп қаралған
© «365 Info», 2014–2021 info@365info.kz, +7 (727) 350-61-36
050013, ҚР, Алматы қ., «Керемет» ықшамауданы, 7 үй, 39 корпус, 472 кеңсе
Қате байқасаңыз, оны белгілеп Ctrl+Enter басыңыз