Нұр-Сұлтан
Қазір
7
Ертең
4
USD
445
-1.34
EUR
474
-1.25
RUB
4.76
-0.02

Қазақ ғалымдары, жаpайсыздар! Тамақты ұзақ уақыт сақтаудың жолы табылды

377

Бүгінде ауыл шаруашылық және тамақ өнімдерін ұзақ уақыт сақтау үшін химиялық өңдеуден өткізетіні белгілі. Бұл тәсілден кейін тамақ өнімдерінің маңызы төмендеп, кейде олар адам денсаулығына кері әсерін тигізіп жататыны жасырын емес. Сонымен қатар химиялық өңдеу қоршаған ортаға залалын тигізіп, кәсіпорындарды біраз шығынға батыратынын да білеміз.

Алдағы уақытта азық-түлікті химиялық жолмен өңдеудің дәстүрлі тәсілін – электрлі-физикалық жолмен өңдеу технологиясы алмастыру мүмкін. Жалпы бұл тәсілдің пайда болғанына 50 жылдан астам уақыт болды. Осы уақыт аралығында ғалымдар тамақ өнімдерін электрлі-физикалық тәсілмен өңдеудің технологиясын айтарлықтай жетілдірді. Бүгінде бұл іске қазақ ғалымдары да өз үлесін қосқанына куә болып отырмыз.

Тамақ өнімдерін электрлі-физикалық тәсілмен өңдеуде қуат көзі негізінен тамақты бұзылуына әкеп соғатын микроорганизмдерді иондауға бағытталады. Нәтижесінде ауру тудыратын бактериялар мен вирустардың белсенділігі төмендеп, азық-түлік ұзақ уақыт сақтауға мүмкіндік туады.

Қазақ қайта өңдеу және тамақ өнеркәсібі ҒЗИ ғалымдары электрлі-сәулелер арқылы бидай, ұн және отандық макарон өнімдерді өңдеудің жаңа үлгісін ұсынуда. Сонымен қатар тамақ өнімдерді кептіріп, мұздатудың тың жолын тапқанын айта кетуіміз керек. Алдағы уақытта ғалымдарымыз ойлап тапқан технологияны еліміздегі тамақ өнеркәсібемен айналысатын кәсіпорындардың бәрі пайдалануына болады.

Серіктестер жаңалықтары
© «365 Info», 2014–2024 info@365info.kz, +7 (727) 350-61-36
050013, ҚР, Алматы қ., «Керемет» ықшамауданы, 7 үй, 39 корпус, 472 кеңсе
Қате байқасаңыз, оны белгілеп Ctrl+Enter басыңыз