Мамандардар қауын-қарбызды шілденің ортасынан бастап алуға кеңес береді. Жалпы, бұл жемісті таңдаудың бірнеше амалы бар.
Біріншіден, жол бойында сатылып тұрған қауын-қарбызды мейілінше сатып алуға болмайды. Өйткені, бұл жемістер көліктен бөлінген улы заттарды тез сіңіреді. Қарбызды сауда үйінен, дүкендерден, талапқа сай келетін орындардан алған жөн.
Үшіншіден, піскен қарбызды түртіп көргенде жаңғырған дыбыс болады. Ал, қарбызды жоғарыдан, төменнен сәл қысқанда жарылып кетсе, онда піскен деген сөз.
Төртіншіден, әр қарбыздың жанында жатқан ізі болады. Егер қарбызды піспей тұрып жинап алса, онда оның ізі ақ, ал піскенде жинаса ізі сары болады.
Бесіншіден, қарбыздардың да аталығы мен аналығы болады. Аталығының жоғары жағында бұйраланған құйрығы болады. Әрі көлемі үлкен келеді. Ал, аналығы кішілеу болады. Аталықтарынан қарағанда аналығы дәмдірек болады.